2008-04-21

21 Απριλίου: 41 χρόνια μετά

41 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επιβολή της στρατιωτικής χούντας την 21η Απριλίου 1967.

41 χρόνια μετά και 34 μετά την πτώση της χούντας, ζούμε την μακρύτερη περίοδο δημοκρατίας και πολιτικής ηρεμίας στη χώρα. Η δημοκρατία μας είναι πιο σταθερή από ποτέ, και πιο δημοκρατία από ποτέ. Όχι ότι έχουμε φτάσει επίπεδα Αγγλίας ή Γερμανίας, αλλά τέλος πάντων.

Όπως και να 'χει καλό είναι να θυμόμαστε τη σημερινή σκοτεινή μέρα για να μαθαίνουμε να εκτιμούμε κάποια πράγματα, τα οποία για τη δική μου γενιά (έτος κατασκευής 1974) είναι αυτονόητα.

2008-04-04

Μακεδονικό ζήτημα (2)

Βέτο ασκήσαμε λοιπόν κατά της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχοντας μάλιστα υποστήριξη από περίπου 10 χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Αποδείξαμε έτσι ότι δεν υποκύπτουμε στις πιέσεις και ότι δεν περνάμε την κόκκινη γραμμή που ορίσαμε ως Ελλάδα. Η γραμμή "μη λύση ίσον μη πρόσκληση" που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός τηρήθηκε όσο και αν πολλοί δεν το περίμεναν.

Πάντως δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες, αλλά ώρα για να δούμε πως θα βρεθεί λύση. Και ελπίζω ότι μετά τη φάπα που φάγαν οι γείτονες να κατάλαβαν ότι χωρίς εμάς δεν πάνε πουθενά.

ΥΓ. Γιατί νομίζω ότι ο Μπους έφαγε μπόλικες ήττες στη σύνοδο; Και ελπίζω να κατάλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι τσιφλίκι κανενός.

2008-04-01

Έφυγε ο Ζυλ Ντασέν

Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 97 ετών ο Ζυλ Ντασέν, ο μεγάλος σκηνοθέτης, διανοούμενος αλλά πάνω από όλα λάτρης της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού και πνεύματος.

Επειδή τα δικά μου λόγια είναι σίγουρα περιττά προτείνω να διαβάσετε το σχετικό αφιέρωμα του in.gr εδώ και εδώ.

Μακάρι όλοι οι νεοέλληνες να είχαν το ήθος, το ύφος και το ανάστημα του Ζυλ Ντασέν.

Ας είναι ελαφριά η ελληνική γη που θα τον σκεπάσει.