2007-11-15

135.000 € είναι καλά κκ βουλευτές;

Άκουσα σήμερα και διάβασα κατόπιν στο in.gr τους νέους μισθούς (αποζημιώσεις λέγεται επισήμως) των βουλευτών και των ευρωβουλευτών μας. Των μεγάλων καμαριών του έθνους μας.

Το μεροκάματο λοιπόν των βουλευτών μας αγγίζει τα 370 €. Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον περίπου 135.000 € το χρόνο. Τη στιγμή που ένας συνταξιούχος ΟΓΑ πέρνει μάλλον λιγότερα από 370 € το μήνα!

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και άλλες διευκολύνσεις, όπως π.χ. 250 € το μήνα για το κινητό, τσάμπα leasing αυτοκινήτων, πτήσεις με την Ολυμπιακή (να γιατί δεν κλείνει) και άλλα καλούδια τα οποία πιθανόν δεν ξέρουμε.

Μιλάμε ξεκάθαρα για κοινωνική πρόκληση. Και το ακόμα προκλητικότερο είναι ότι μας κλαίγονται και από πάνω και λένε ότι "δεν βγαίνουν"!!! Και έρχονται και μας μιλάνε για τους μισθούς των Γερμανών συναδέλφων τους ή των Δανών. Ναι ρε παιδιά, αλλά ο μέσος μισθός στη Γερμανία είναι 3.000 € και όχι 1.000. Αλλά είπαμε, οι δικοί μας "δεν βγαίνουν".

Δηλαδή ο μέσος Έλληνας πως βγαίνει με 1.000 € το μήνα και πληρώνει αυτοκίνητα, τηλέφωνα, δάνεια κλπ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ; Ε;;;

Βέβαια Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Γιατί η Βουλή η ίδια αποφασίζει τι μισθούς θα πάρουν οι βουλευτές. Κάτι που είναι ακόμα πιο χυδαίο και προκλητικό! Σαν να λέμε, πάω στον προϊστάμενό μου και του λέω τι μισθό να μου δώσει!

Μαζεύονται και λένε λοιπόν, να αρπάξουμε 135.000 € το χρόνο, είναι καλά; Να το αφήσω;

Έλεος κκ βουλευτές. Ή μάλλον αιδώς κκ βουλευτές!

Αν υπάρχει τέτοια λέξη στο λεξιλόγιό σας...

2007-11-09

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος


Την ιδέα για τον τίτλο του σημερινού ποστ την κλέβω από τον φίλο _ST_, ο οποίος έχει κάνει ένα πολύ εύστοχο και απολαυστικό ποστ.

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν για την ανάδειξη του νέου προέδρου (ο οποίος θα είναι μάλλον ο παλιός) και το σκηνικό θυμίζει έντονα Άγρια Δύση.

Μιλάμε για μια μάχη χωρίς κανόνες, με μεγάλη αγριότητα, όπου επιστρατεύτηκαν διάφορα όπλα, εν μέρει αθέμιτα μέσα και φυσικά πολύ υψηλοί τόνοι.

Εγώ (όπως έχω ξαναπεί) δεν είμαι ούτε φίλος ούτε ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία όμως εκλογής προέδρου δεν με αφήνει αδιάφορο. Άλλωστε μιλάμε για τον εν δυνάμει επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Στους χαρακτηρισμούς καλός, κακός και άσχημος θα αντιστοίχιζα τον Κώστα, τον Benny και τον Γιωργάκη. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι:


Ο Benny είναι ο "κακός" της υπόθεσης, αφού είναι αυτός που πέταξε το γάντι στον Παπανδρέου και του έκανε ανοικτή επίθεση καταλογίζοντάς του την κακή εικόνα που έχει το ΠΑΣΟΚ σήμερα στο εκλογικό σώμα και τις απανωτές εκλογικές ήττες. Είναι αυτός που έκανε τον "κακό" όταν είπε ανοικτά αυτό που σκέφτεται ο μέσος Έλληνας: ότι ο Γιωργάκης δεν κάνει. "Ηγέτης δεν είναι αυτός που χάνει και ξαναχάνει και ξαναχάνει" η πιο χαρακτηριστική του ατάκα. Επίσης είναι ο "κακός" της υπόθεσης λόγω της λύσσας με την οποία διεκδικεί την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που πιστεύω ότι τελικά θα του στοιχίσει και την ήττα.


"'Ασχημος" είναι ο Γιωργάκης γιατί απλούστατα τα πήγε πολύ άσχημα σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 4 χρόνια. Έχοντας απέναντί του την "χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης" (δικά του λόγια) κατάφερε να ξαναχάσει και να συρρικνώσει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Απέδειξε έτσι ότι μάλλον ήταν η χειρότερη αντιπολίτευση της μεταπολίτευσης. Σε όρους Λούκι Λουκ θα λέγαμε ότι ο Γιωργάκης πυροβολεί πιο αργά κι απ' την σκιά του.


Καλός είναι ο Κώστας γιατί σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΠΑΣΟΚ, έδωσε το παρόν, κατέθεσε τη δική του πρόταση, έκανε έναν αγώνα έντιμο και συναινετικό, χωρίς οξύτητες, ύβρεις και υψηλούς τόνους.

Είναι προφανές ποιον θα στήριζα.

Αυτό που δεν είναι προφανές είναι γιατί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει τη σχιζοφρενική τάση που επιδεικνύει. Πιστεύουν ότι ο Benny μπορεί να φάει το Κωστάκη, αλλά θέλουν Γιωργάκη. Θεωρούν το Γιωργάκη λίγο, αλλά μάλλον τον κρατάνε. Θεωρούν τον Benny "πολύ", αλλά κάτι δεν τους κάθεται. Αφού ρε παιδιά δεν σας κάθεται ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γιατί δεν δοκιμάζετε τον Κώστα;

Έτσι λοιπόν το πασοκικό γουέστερν δεν θα έχει την κατάληξη που έχει η ταινία του Sergio Leone, όπου φυσικά κερδίζει ο καλός. Στο πασοκικό γουέστερν μάλλον θα κερδίσει ο "άσχημος". Και θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μετά.

Αν και μακροχρόνια πιστεύω ότι κερδισμένοι θα είναι οι Κωστάκηδες: ο Σκανδαλίδης και ... ο Καραμανλής!

2007-11-08

Υπόθεση Ζωνιανά

Το σκηνικό που εκτυλίχτηκε και εκτυλίσσεται στην Κρήτη, στα Ζωνιανά το έχουμε παρακολουθήσει λίγο ή πολύ όλοι. (Λεπτομέρειες απ' το in.gr εδώ και εδώ και εδώ.)

Εγώ να πω την αλήθεια μου δεν το πολυπαρακολούθησα το ζήτημα. Ξέρω μέσες άκρες τι γίνεται, αλλά χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Δεν στήνομαι στο κουτί να δω ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει απ' το χωριό.

Με σοκάρει όμως το γεγονός ότι μια ομάδα ατόμων πυροβολεί αβίαστα ομάδα αστυνομικών και στέλνει έναν αστυνομικό στο κατώφλι του κάτω κόσμου (μακάρι να τη γλιτώσει το παλικάρι). Με σοκάρει επίσης ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί καθόλου. Με σοκάρει το ότι αφού οι πρώτοι αστυνομικοί μπουζουριάστηκαν στην πρώτη επιχείρηση, γίνεται δεύτερη επιχείρηση με 275 άνδρες για να γίνει έλεγχος σε χωριό 1500 ατόμων! Και φυσικά με αηδιάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζεται και προβάλλεται το θέμα απ' τα κανάλια.

Το θέμα όμως δεν μπορούμε να το βλέπουμε έξω απ' την πραγματικότητα της Κρήτης και την νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία του Κρητικού. Ο οποίος δεν δέχεται ελέγχους, μπάτσους, εξουσίες κλπ αβίαστα. Και ο οποίος το θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμά του να οπλοφορεί. Ο οποίος θεωρεί έναν γάμο, μια βάφτιση χωρίς μπαλωθιά ξενέρωτο. Και ο οποίος θεωρεί ρουφιάνους όσους βγάζουν τα εν οίκω εν δήμω.

Η αδυναμία και η αδιαφορία του κράτους έχει οδηγήσει βέβαια στην σχεδόν ελεύθερη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, τις ζωοκλοπές, τους εκβιασμούς και άλλα φαινόμενα παρανομίας στην Κρήτη. Κάτι που δεν έχει να κάνει με την μαγκιά, περηφάνια ή όπως θέλετε πείτε το των Κρητικών. Έχει να κάνει με βόλεμα, με ψηφοθηρία, με καθαρή ανικανότητα του Ελληνικού κράτους. Και με τίποτα άλλο.

Ας μην πυροβολούμε λοιπόν συλλήβδην τους Κρητικούς βάζοντάς τους σε ένα κουβά όλους και κολλώντας την ταμπέλα "εγκληματίες" απ' έξω.

Και επειδή εγώ δεν είμαι γνώστης του θέματος, προτείνω να διαβάσετε το ποστ που έγραψε η niemandrose στο blog της.