2007-08-28

Ασύμμετρη απειλή και ασύμμετρες ανοησίες

Από την καταστροφή που συντελείται ακόμα στη χώρα μας έχω σοκαριστεί, όπως έλεγα και χτες.

Η "ασύμμετρη ανοησία", με την οποία προσεγγίζεται το ζήτημα, έχει ξεπεράσει τα όρια, όμως.

Διάβασα μόλις το εξής άρθρο και συγκλονίστηκα.

Ρίξτε μια ματιά, αξίζει πραγματικά τον κόπο...

Εγώ δεν έχω να σχολιάσω παραπάνω. Μου λείπουν τα λόγια.

2007-08-27

Πύρινες εκλογές

Επιστροφή λοιπόν και πάλι από τις (τελευταίες) διακοπές στη Λευκάδα. Και ως συνήθως όταν είμαι διακοπές δεν ακούω ειδήσεις. Αν μπορεί να βαφτίσει κανείς ειδήσεις αυτό το αίσχος που (δεν) βλέπουμε στα κανάλια κάθε βράδυ.

Ανοίγοντας λοιπόν το Σάββατο το πρωί τη ΝΕΤ να δω ειδήσεις, έπαθα σοκ. Δεν είχα πάρει είδηση τι είχε γίνει με τις φωτιές, αιφνιδιάστηκα και σοκαρίστηκα.

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες επί του θέματος, πιστεύω όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πλέον για το μέγεθος της εθνικής καταστροφής και τραγωδίας που περνά η χώρα μας.

Και είναι καταστροφή και τραγωδία όχι μόνο για τον αριθμό των νεκρών που θρηνούμε, αλλά και για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται αυτή τη στιγμή.

Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί. Και σωστά επικηρύσσονται οι εμπρηστές.

Με αυτό το ανίκανο κράτος που δεν κάνει τίποτα για να προστατευτεί και να προστατεύσει όμως τι γίνεται;

Μπορεί να μας πει κάποιος γιατί δεν αγοράζουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη, αφού τα 14 (αν δεν κάνω λάθος) που έχουμε δεν επαρκούν; Ή γιατί δεν αγοράζονται πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμός; Η Γάλλοι μας στείλαν 60 δασοκομμάντος για βοήθεια, εμείς γιατί δεν έχουμε ένα αντίστοιχο σώμα; (Μην αστειευτεί κανείς να μου πει για το ΕΜΑΚ, που πηγαίνουν να σβήσουν φωτιές φορώντας κοντομάνικα!)

Εκλογές εν μέσω πυρκαγιών λοιπόν.

Και για λίγες μέρες ξεχνιούνται οι εκλογές, χύνονται κάποια κροκοδείλια δάκρυα και σύντομα θα αρχίσει ο καυγάς. Ποιος έφταιγε, ποιος δεν έκανε τι κλπ. Λες και ζούμε σε άλλη χώρα. Η ουσία θα ξεχαστεί γρήγορα εν μέσω κραυγών. Και η ουσία είναι να προετοιμαστεί η χώρα και να εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε μελλοντικά να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε αντίστοιχες περιστάσεις.

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν και όχι να αναβληθούν όπως μερικοί ζητούν. Δεν είναι δυνατόν ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος να τίθεται σε καθεστώς ομηρίας από ασυνείδητους εγκληματίες και να αναβάλει τις εκλογές. Κάτι τέτοιο θα ήταν δείγμα υποταγής σε αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς.

Οι εκλογές αυτές τείνουν να γίνουν οι λιγότερο πολιτικές εκλογές που θυμάμαι. Με τον κόσμο να είναι με το μυαλό ακόμα στα μπάνια και να απαξιώνει αυτό το άθλιο πολιτικό σύστημα της χώρας μας.

Μαζί και εγώ απαξιώ να ασχοληθώ ιδιαίτερα με τις εκλογές. Αλλά θα πάω να ψηφίσω. Γιατί η χειρότερη ψήφος είναι η αποχή, και το να αφήνεις να σε κουμαντάρουν χωρίς να έχεις πει τη γνώμη σου.


2007-08-17

Κλειστόν λόγω εκλογών

Εκλογές λοιπόν στις 16 Σεπτεμβρίου 2007.

Εμένα προσωπικά λίγο θα με απασχολήσουν οι εκλογές. Είμαι συνειδητοποιημένος, ξέρω (όπως πάντα) τι θα ψηφίσω και κυρίως γιατί θα το ψηφίσω. Το μόνο που μου τη δίνει αφάνταστα είναι ότι θα μας πρήξουν άσχημα όλοι οι (και καλά) δημοσιογράφοι, αναλυτές, "εκλογολόγοι" και λοιποί π@π@ρ€ς έως τις εκλογές, ότι θα αναβληθεί μια αγωνιστική του πρωταθλήματος και ότι Κυριακή των εκλογών θα τρέχω στη δουλειά.

Κατά τα άλλα απαξιώ να ασχοληθώ με τις εκλογές που από το ύψιστο δικαίωμα-υποχρέωση του πολίτη στη δημοκρατία, εκφυλλίζονται στο μεγαλύτερο καυγά και το μεγαλύτερο ξεκατίνιασμα. Ύβρεις από παντού προς τους πάντες, κοροϊδία του λαού για τον οποίο όλοι κόπτονται ως τη στιγμή που θα κλείσει η κάλπη.

Η κάλπη, αυτή η έγκυος γυναίκα που δεν ξέρουμε τι θα βγάλει, όπως έλεγε και ο Καραμανλής.

Βέβαια αυτό έχει αλλάξει στις μέρες μας. Τόσο για τις έγκυες, όσο και για τις κάλπες.

Και για τις δυο ξέρουμε τι θα βγάλουν.

Έτσι ξέρουμε ήδη από τώρα το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών. Άσχετα αν μερικοί δεν θέλουν να το παραδεχτούν.

Και επειδή, εγώ όπως είπα απαξιώ να ασχοληθώ με πολιτικούς που με απαξιώνουν σαν πολίτη, καταλήγω να απαξιώ να ασχοληθώ και με τις εκλογές. Θα πάω να ψηφίσω και τελείωσε.

Με τις εκλογές θα ασχοληθώ μόνο στο επίπεδο που θα με κάνουν να γελάσω τα απείρου κάλους σκηνικά που θα διαδραματιστούν τις επόμενες μέρες.

Για την ώρα κλείνω το blog για μερικές μέρες και πάω να απολαύσω με την ησυχία μου τα μπάνια μου στη Λευκάδα.

Επιστροφή στις 27 Αυγούστου.

2007-08-10

"Θα σου κόψω τα πόδια"

Τελικά το πόσο μπανανία (με μικρό 'μ') είναι αυτή η χώρα-καφενείο φαίνεται και από το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας που παρέχει στους πολίτες της.

Αν δεν μένεις στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη και σου συμβεί κάτι, έχασες. Και όχι μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά.

Τελευταίο παράδειγμα είναι το συμβάν με τον 17χρονο που έχασε το ένα του πόδι, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος υγείας και της έλλειψης επαγγελματισμού μερικών ανεύθυνων.

Το περιστατικό εν τάχει έχει ως εξής: ο 17χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στον νομό Έβρου-κοντά στο τριεθνές. Μετά από 50 λεπτά εδέησε να έρθει ασθενοφόρο για να διακομιστεί στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το περιστατικό και έπρεπε να γίνει διακομιδή στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Ασθενοφόρο υπήρχε, αλλά δεν υπήρχε οδηγός! Όταν κάποτε έφτασε το παιδί στο Διδυμότειχο, εκρίθη ότι χρειαζόταν αγγειοχειρουργό.

Άρα πάσα στο Νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη.

Ναι αλλά κανένας από τους αγγειοχειρουργούς δεν ήταν εκεί. Οι 2 ειδικοί και οι 2 ειδικευόμενοι λείπανε! Είχαν βάλει λουκέτο! Ο υπεύθυνος ΔΥΠΕ-άρχης λέει ότι δεν είχαν ενημερώσει κανέναν!!!

Οπότε τι κάνουμε; Πάσα στο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη! Αλλά ας περιμένουμε και 2 ωρίτσες να βρεθεί γιατρός να συνοδέψει το παιδί...

Εκεί και μετά από 12 ώρες έφτασε το παλικάρι και μετά από επέμβαση, έχασε το τραυματισμένο του πόδι.

Βέβαια θα μου πείτε, δεν ξέρουμε τι θα γινόταν, ακόμα και αν το παλικάρι έφτανε εγκαίρως σε νοσοκομείο με τους απαραίτητους γιατρούς. Μόνο να εικάσουμε μπορούμε.

Αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι υπήρξαν εγκληματικές ελλείψεις και παραλήψεις.

Και αυτό το περιστατικό μας δείχνει πόσο γυμνό είναι το σύστημα υγείας στη χώρα μας. Και μας δείχνει, ότι κάποια μεγάλα κομμάτια πληθυσμού της χώρας ακριβοπληρώνουν το σύστημα υγείας, χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες παροχές, όταν τις χρειαστούν.

Η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα και στον αρμόδιο υπουργό υγείας, και μπορούμε να αναμένουμε ποια κεφάλια θα πέσουν και ποια κεφάλια θα φάνε κάγκελο.

Αν γίνει κάτι τέτοιο φυσικά...