2007-08-27

Πύρινες εκλογές

Επιστροφή λοιπόν και πάλι από τις (τελευταίες) διακοπές στη Λευκάδα. Και ως συνήθως όταν είμαι διακοπές δεν ακούω ειδήσεις. Αν μπορεί να βαφτίσει κανείς ειδήσεις αυτό το αίσχος που (δεν) βλέπουμε στα κανάλια κάθε βράδυ.

Ανοίγοντας λοιπόν το Σάββατο το πρωί τη ΝΕΤ να δω ειδήσεις, έπαθα σοκ. Δεν είχα πάρει είδηση τι είχε γίνει με τις φωτιές, αιφνιδιάστηκα και σοκαρίστηκα.

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες επί του θέματος, πιστεύω όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πλέον για το μέγεθος της εθνικής καταστροφής και τραγωδίας που περνά η χώρα μας.

Και είναι καταστροφή και τραγωδία όχι μόνο για τον αριθμό των νεκρών που θρηνούμε, αλλά και για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται αυτή τη στιγμή.

Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί. Και σωστά επικηρύσσονται οι εμπρηστές.

Με αυτό το ανίκανο κράτος που δεν κάνει τίποτα για να προστατευτεί και να προστατεύσει όμως τι γίνεται;

Μπορεί να μας πει κάποιος γιατί δεν αγοράζουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη, αφού τα 14 (αν δεν κάνω λάθος) που έχουμε δεν επαρκούν; Ή γιατί δεν αγοράζονται πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμός; Η Γάλλοι μας στείλαν 60 δασοκομμάντος για βοήθεια, εμείς γιατί δεν έχουμε ένα αντίστοιχο σώμα; (Μην αστειευτεί κανείς να μου πει για το ΕΜΑΚ, που πηγαίνουν να σβήσουν φωτιές φορώντας κοντομάνικα!)

Εκλογές εν μέσω πυρκαγιών λοιπόν.

Και για λίγες μέρες ξεχνιούνται οι εκλογές, χύνονται κάποια κροκοδείλια δάκρυα και σύντομα θα αρχίσει ο καυγάς. Ποιος έφταιγε, ποιος δεν έκανε τι κλπ. Λες και ζούμε σε άλλη χώρα. Η ουσία θα ξεχαστεί γρήγορα εν μέσω κραυγών. Και η ουσία είναι να προετοιμαστεί η χώρα και να εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε μελλοντικά να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε αντίστοιχες περιστάσεις.

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν και όχι να αναβληθούν όπως μερικοί ζητούν. Δεν είναι δυνατόν ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος να τίθεται σε καθεστώς ομηρίας από ασυνείδητους εγκληματίες και να αναβάλει τις εκλογές. Κάτι τέτοιο θα ήταν δείγμα υποταγής σε αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς.

Οι εκλογές αυτές τείνουν να γίνουν οι λιγότερο πολιτικές εκλογές που θυμάμαι. Με τον κόσμο να είναι με το μυαλό ακόμα στα μπάνια και να απαξιώνει αυτό το άθλιο πολιτικό σύστημα της χώρας μας.

Μαζί και εγώ απαξιώ να ασχοληθώ ιδιαίτερα με τις εκλογές. Αλλά θα πάω να ψηφίσω. Γιατί η χειρότερη ψήφος είναι η αποχή, και το να αφήνεις να σε κουμαντάρουν χωρίς να έχεις πει τη γνώμη σου.